dissabte, 19 de juny del 2010

SARAMAGO, L'ESCRIPTOR

Avui dissabte, teles, diaris i blocs van plens amb la notícia de la mort de l'escriptor portuguès José Saramago (1922-2010), premi Nobel de literatura el 1998. La veritat és que tampoc se gran cosa d'ell per explicar. El vam escoltar en una conferència a l'Autònoma crec recordar a la seva visita del 2001 i tot just vaig començar a llegir un llibre seu que -la veritat sigui dita- no vaig acabar, Assaig sobre la ceguesa. la qual cosa no vol dir que no em resultés interessant, ans al contrari.
Però malgrat no saber-ne massa cosa, ha estat un personatge que sempre m'ha caigut simpàtic i que he trobat interessant. No se si ha estat sempre així, però potser ha coincidit que per la meva joventut l'he descobert a la seva vellesa, que és quan la gent és sent prou lliure per, veient la mort ben pròxima, dir allò que pensa, tal com raja, sense haver de passar comptes amb ningú, només que amb la pròpia consciència. I la veritat és que ha estat un personatge interessant perquè les seves paraules no han deixat indiferents a ningú.
Amb tot, i tot i que es tracte d'una mort, acabarem amb una mica d'humor i d'ironia, que sempre va bé. Com ha penjat Pau Alabajos al seu Facebook, i va dir el propi José Saramago: "Tothom em diu que he de fer exercici. Que és beneficiós per a la meua salut. Però mai no he escoltat ningú dir-li a un esportista: has de llegir!"

2 comentaris:

Peter Martin ha dit...

Aqui et (us) deixo l'enllaç d'un fragment d'una conferència sobre la perversa ironia de la democràcia actual per Saramago. En un de tants articles publicats estos dies n'hi ha un que m'ha agradat: Ha mort Saramago, l'escritor antisocial. Poques vegades es pot utilitzar aquest calificatiu com a algo positiu, en aquest, si. Salut company
http://www.youtube.com/watch?v=m1nePkQAM4w

Lluket ha dit...

Parlava i escrivia sàviament i de ben segur que així se'l recordarà. Va haver de marxar del seu país, per una llibre que no va caure bé als 'poders fàctics'... Avui al seu enterrament no hi ha anat ni el president portuguès, no fa falta dir res més... Llig Saramago, per sort els seus llibres continuaran. :)