dimarts, 15 de juny del 2010

LES LLIGUES DEL BARÇA (II)

Reprenem el fil de les lligues del Barça. Ens havíem quedat amb el Camp Nou, amb les primeres teles en color, amb els últims anys de la dictadura. Un jove holandès, anomenat Johan Cruyff, arribava a l'aeroport de Barcelona. S'incorporava a un equip que presidia Agustí Montal i que entranava un altre holandès, Rinus Michels, i que comptava amb jugadros com Carles Reixach o Hugo Cholo Sotil. Feia 14 anys que el Barça no guanyava la Lliga i s'imposaria 0-5 al Bernabéu. Memorable. Feia 14 anys que el Barça no guanyava la Lliga i acabaria guanyant la Lliga. "Mamita, campeonamos!", com va dir el Cholo Sotil. Era la Lliga del 74.
Franco acabava morint i arribava la transició, també al Barça. I arribava Maradona. Però el següent títol no arribaria fins a la temporada 84/85, 11 anys més tard, amb Núñez com a president, Terry Venables com a entrenador, i jugadors destacats, com Shuster, Archivald, Migueli o Urruti. L'"Urruti t'estimo!", que immortalitzaria Puyal. Era la Lliga que donaria a l'equip el passi per jugar la Copa d'Europa. Ja se sap, no cal extrendre's molt en aquest punt: arribaria a la final de Sevilla però acabaria perdent miserablement contra l'Steaua de Bucarest a la tanda de penalts.
A partir d'aquí, ja hi ha moltes teles en color i els ulls de qui us ho explica ja ho han vist per contar-ho. També segurament els vostres per recordar-ho. Que us haig d'explicar? Però som-hi! Un no tant jove holandès, Johan Cruyff, arriba a l'aeroport de Prat. Formarà un equip que acabarà agafant el nom de Dream Team, amb jugadors com Laudrup, Stotxkov, Koeman, Guardiola o Bakero, que guanyarà 4 lligues seguides, del 91 al 94, amb Tenerifes i penal fallat de Djukick a Riazor. I la Copa d'Europa. La primera. La de Wembley. La del gol de Koeman. Aquell equip imposaria una manera de jugar, un 3-4-3, un estil, una identitat.
Arribaria també un altre holandès, Louis Van Gaal, que al final de la dècada guanyaria dues Lligues més, al 98 i al 99. Ho faria també des de l'escola holandesa de l'Ajax, amb un 4-3-3, però amb un estil diferent, més metòdic, més disciplinat. Ho faria amb Rivaldo, Figo, Kluivert i Luis Enrique al capdavant.
Però que us he d'explicar? Seria un altre holandès, Frank Rijkaard, amb un altre president, Joan Laporta, qui recuperaria la idea del Dream Team i guanyaria dues Lligues més, la del 05 i 06, amb Ronaldinho, Samuel Eto'o, Puyol, Deco i Xavi. I la Champions de París. La segona. I arribaria la tercera amb Guardiola, ara com a entrenador, la de Roma. Que us he d'explicar? I Messi. I Iniesta. I el Mundial de Clubs. I les 6 copes. I l'última Lliga, la vintena de la història. L'admiració del planeta futbolístic. L' excel·lència. Quasi quasi, la perfecció.

Posts documentats a partir de la viqui i el programa Recorda, Míster, de Barça TV.