dimecres, 14 d’octubre del 2009

100 ANYS DE L'EXECUCIÓ DE FERRER i GUÀRDIA

Ahir 13 d'octubre a les 9 del matí va fer 100 anys de l'execució al castell de Montjuïc del pedagog anarquista Francesc Ferrer i Guàrdia, acusat de ser el principal responsable dels fets de la Setmana Tràgica, ocorreguts el juliol d'aquell 1909. Tot i que es va tractar fonamentalment d'una revolta espontània i sense cap lideratge polític, Ferrer fou jutjat en un procés ple d'irregularitats i amb una campanya europea que denuncià la injustícia del cas.
Aquesta campanya en defensa de Ferrer i Guàrdia es va deure al reconeixement que havia obtingut a nivell internacional com a fundador de l'Escola Moderna. En uns inicis del segle XX on l'educació era un monopoli exclusiu de l'Església catòlica, Ferrer pregonitzava, en front de la separació per sexes, la coeducació de xiquets i xiquetes -i fins i tot de classes socials-; en front de la memorització pregunta-resposta, la racionalitat; enfront de l'ensenyament religiós, el cientifisme. Són sens dubte fonaments de l'escola del segle XXI i que van marcar la vida, i també la mort, de Francesc Ferrer i Guàrdia.

2 comentaris:

Lluket ha dit...

Josep, hi ha un reportatge del 33 al youtube fantàstic. Te passo lo primer, la resta no seran difícils de trobar. Salut!
http://www.youtube.com/watch?v=vvjZjH8zSfE

Josep Sancho ha dit...

Sí, el vaig vore dimarts a la nit!

Però Gràcies!

Salut!