dissabte, 25 d’abril del 2009

LA LLIÇÓ DEL MUNDIAL DEL 74

L'any 1974 la selecció holandesa, liderada per Johan Cruyff, i la selecció alemanya occidental, comandada per Franz Beckenbauer van arribar a la final de la Copa del Món, que es disputava a la República Federal germànica. Els holandesos, amb una generació excepcional de futbolistes, es plantaven a aquella final amb un concepte revolucionari del joc, amb una forma mai vista d'entendre el futbol, que s'acabaria coneixent com a "futbol total". Els alemanys ho feien amb el seu joc convencional que els ha definit des de sempre. Al final, però, a l'estadi olímpic de Munich, Alemanya va acabar guanyant la final. Ja se sap, el futbol és aquell esport que juguen 11 contra 11 i que sempre guanya Alemanya.
Però, que recorda la memòria històrica futbolística del 1974? Recorda a Holanda, no a Alemanya. Recorda a Cruyff i a Michels, no a Beckembauer. Aquesta és la lliçó d'aquell estiu del 1974, que molts no vam viure ni veure, però que hem sentit parlar de la taronja mecànica. Fes la prova, preguna pel mundial del 1974, i la respota serà Holanda, no Alemanya. Això és: tot i les adversitats, sigues fidel al teu estil, sigues tu mateix.

La idea inicial d'aquest post està inspirada a partir de les animades tertúlies futbolístiques d'Els millors anys de la nostra vida.

1 comentari:

Lluket ha dit...

La qualitat futbolística també marca, per sort!