dilluns, 20 de desembre del 2010

COLOR BLAUGRANA OR (II)

Ja he fet una llarga i profunda reflexió meditada. Des del meu parer, la cosa és simplement senzilla: s'ha de votar al millor jugador del món de l'any 2010. I no és allò tant complicat i rebuscat de ser el més regular tot i que no sigui el més determinant, el que fa millor als altres, el que fa més gols, el que fa el gol de la final d'un Mundial, el millor a la seva posició -que té més mèrit sent un migcampista, és clar-, o el que encara no l'ha guanyat mai. I és qui guanya més títols, tot i que no ho hauria de ser, que per això ja estan els títols d'equip. Perquè estem valorant només qui és el millor, independentment d'on jugi i amb qui. No hauria de fer falta guanyar la Copa del Món per, individualment, ser el millor jugador del món.
I concient que la meua és una opinió minoritària, impopular i políticament incorrecta, si de mi depengués, donaria el meu vot a Leo Messi. I això que Xavi és un jugador únic. Perquè de jugadors semblants a Messi n'hi ha hagut al llarg de la història i sabem amb qui comparar-lo. Però Xavi és diferent a tota la resta i no es pot comarar a ningú, hagut ni per haver. Segurament serà irrepetible. I tots sabem que si fos una mica maleducat i egocèntric, hagués nascut al Brasil, fos més fosc de pell, es digues Xavinho, portés el 10 a l'esquena encara seria més ben valorat -m'incloc-. I m'agradaria que un català guanyés el guardó i digués "gràcies" quan recollís la Pilota d'Or. I podríem dir alguna cosa molt similar d'Iniesta.
Per moltes d'aquestes coses, crec que guanyarà Xavi. Tot i que, per mi, una cosa no treu l'altra. Si de mi depengués, sent coherent amb els meus criteris futbolístics, votaria a Messi. Tot i que guanyarà Xavi. Tant de bo.
Al final, però, per tots nosaltres, guanye qui guanye, tampoc serà tant important. Messi. Xavi. Iniesta. Tot quedarà a casa. Tot continua sent una mica el mateix. En això, encara som "més que un club".

1 comentari:

Toni ha dit...

Hi estic força d'acord. El cert és que si em preguntessin "qui creus que és el millor jugador de futbol que hi ha en actiu en tot el planeta?", la meva resposta inequívoca seria "Lionel Messi". I és ben cert que per ser el millor jugador (premi individual) no hauria de comptar tant si formes part de la selecció campiona del món ni del club campió d'Europa.

Malgrat tot, si jo hagués de votar votaria Xavi, perquè és compatriota. A més cal reconèixer-li la tasca al Barça (jugador amb més partits de la història de l'entitat) i és cert (encara que el tema no m'interessi) que també mereix reconeixement el seu paper a la selecció estatal (malauradament no nacional).

Una puntualització: jo no considero (ni de bon tros!) que l'Iniesta sigui un cas semblant a en Xavi afectivament. Personalment trobo que l'Andrés ha exercit sempre d'espanyol i castellà i ha mostrat massa poca identificació amb la Catalunya que li ho ha donat tot. Li tinc afecte com a jugador blaugrana, però no puc deixar de pensar que és força vergonyant que jugadors com Iniesta, Pedro o el propi Messi no s'hagin près la molèstia de provar a aprendre una mica de català (sobretot si tenim en compte que el català és suficientment semblant a l'espanyol perquè els fos relativament fàcil parlar-lo al menys a nivell intermig).

Visca el Barça i visca Catalunya!