Alcanar és un poble amb els seus anys i la seva història que es troba explicada als llibres d'actes dels III Congressos d'Història que s'hi han fet -el tercer ha de sortir aquest any- i també als llibres d'aquells canareus i no canareus que l'han explicada, com David Garcia, Isabel Moreno, Josep Matamoros, Ramon Puig, Agustí Bel, Joan B. Beltran o Carme Ferré, entre d'altres. També trobem referències del nostre poble en molts llibres que estudien el passat de les Terres de l'Ebre, com els de Josep Sánchez, i fins i tot a molts que parlen de la història de Catalunya. Al seu costat i en el cas més específic de la història contemporània, ja ens hem d'omplir de coratge per endinsar-nos a les fonts primàries, ja siguin els bons fons hemerogràfics que es conserven o la nombrosa documentació d'arxiu. I no hem d'oblidar les fonts arqueològiques i el patrimoni històric, que a Alcanar avarca ben bé totes les èpoques. Des dels poblats antics i fortificacions, com la Moleta, Sant Jaume o la Ferradura fins als búnquers de la Guerra Civil, passant pel Pont dels Estretets o la Torre del Carrer Nou.
El cas dels búnquers de la Guerra Civil és el més paradoxal, ja que sent dels més recents ha estat, fins fa molt poc, dels més oblidats i dels menys valorats. Ara els anem descobrint i redescobrint, gràcies als treballs de recuperació que s'han fet. El seu testimoni ens parla de la guerra, de l'exercit, de l'enginyeria i l'estratègia militar, de les armes. Personalment, és una part de la història que mai m'ha apassionat -tot és qüestió de gustos-, però que encara avui posa la pell de gallina. Com deien al meu poble, "aixumara" els sabem conservar molt de temps per explicar el passat, i "aixumara" també siguen els últims que ens construeixin davant les nostres costes.
A la fotografia, de www.cronicaduntemps.blogspot.com, un dels búnquers dels Alfacs. Es poden vore més fotos al Facebook del mateix bloc.
2 comentaris:
Josep, quan fem una sortida? Jo he d'estrenar la càmera! :)
Molt interessant. N'hi ha molts, a la zona d'Alcanar? Hi ha alguna visita guiada que els ensenyi? Seria interessant veure'ls.
Publica un comentari a l'entrada