diumenge, 13 de setembre del 2009

GUARDA (PORTUGAL)

Diuen els portuguesos que Guarda és la ciutat més alta del seu país, tot i que no està situada a molt més d'un miler de metres d'altitud, però Portugal és un país baixet. Amb poc més de 30.000 habitants, Guarda és també la capital de Las Beiras. A poques desenes de quilòmetres de la frontera espanyola, comparteix amb els seus veïns castellans haver estat tradicionalment una terra de frontera, amb muralles i castells, "os castelos de fronteira". També n'hi han a Ciudad Rodrigo, ja a la meseta espanyola, o a Ávila, esplèndides, molt més aprop de Madrid.
A destacar que es pot fer aquest ruta, de Madrid a Portugal, per molt bones autovies. I noves, moltes de trinca. I rectes, de bon conduir. I amb poc trànsit i sense massa camions, quasi es poden comptar amb els dits de les mans. I gratuïtes, evidentment -això sembla tant obvi que no cal ni dir-ho-.
Però tampoc no cal acabar fent cap comparació, perquè les comparacions, com diu el tòpic, sempre acaben resultant odioses. Sense comparacions, és molt bonica Castella, i és molt bonic Portugal.