dijous, 26 de maig del 2011

L'HOME SAVI

L'home savi parla tranquil·lament, amb aquell mot pausat que dóna la vellesa. A poc a poc i amb gest calmat. Ha fet un art de l'oratòria. Parla serenament, de la vida, de la condició humana, d'això i d'allò. Parla amb eloqüència, en diferents idiomes, als mitjants de comunicació, ara en una conferència, demà a la universitat davant molts joves que l'escolten. Viatja contínuament, i la seva veu arriba a tots els racons del món. L'home savi escriu llibres que parlen de moltes coses, però totes importants. Són obres que es llegeixen ara i es llegiran sempre. La seva paraula sempre es tindrà en compte. Té la mirada càndida i bondadosa. És l'intel·lectual compromés, el militant permanent, el seductor de masses. L'home savi sempre diu la paraula justa al moment just. No recorre mai a la demagògia fàcil ni a la desqualificació personal. Veu el món i l'explica, però fent que pareguen senzilles les coses complicades. No desprecia mai als altres perquè no saben tant com sap ell, sinó que els agraeix tot el que li han ensenyat.

Avui tot va tant malament perquè, cada vegada, queden menys homes savis i dones sàvies. I no sortirem de la crisi -econòmica, financera, energètica, medioambiental- fins que no n'hi tornen a haver. Potser no ni tornaran a haver més, perquè l'escola ja no en fabrica.

1 comentari:

Anònim ha dit...

L'escola no es qui els fabrica, l'escola els engendra, o ni això, es maduren a base d'anys. I per sort no cal que parlen tantes llengües ni faiguen xerrades, ni escriguen llibres, simplement que reparteixin la seva experiència, vaja el que va sent un avi. Dessitjo que algun dia arrives a ser un d'ells.

Peter Martin