dilluns, 9 de març del 2009

Els papers de Salamanca... de Franco

Mentre uns "papers" se'n van del Centre Documental de la Memòria Històrica, uns altres hi van. El diari Público ha anat informant en diversos números aquesta setmana passada sobre la nova documentació que ha sortit de Londres i ha anat a parar a Salamanca. Es tracta dels milers de telegrames que l'ambaixador espanyol a Londres, el duc d'Alba, va rebre del govern de Burgos durant la guerra civil per a convèncer al govern britànic de la no intervenció. La guerra de la propaganda també va jugar les seves cartes, i Franco va començar a utilitzar ja durant el conflicte bèl·lic els arguments que va fer servir durant tota la dictadura per justificar la guerra i el règim. Així, s'apuntava:

"Burgos. 29 de abril de 1937. Fugitivos vascos cuentan espantados tragedias de villa como Guernica, quemada y destruida por fuego intencionado de los rojos cuando nuestras tropas hallábanse más de quince kilómetros de distancia. Indignación tropas nacionales es grande por calumniosas maniobras rojos que, después destruir fuego sus mejores ciudades, intentan culpar aviación nacional cuando ésta solo persigue objetivosmilitares"(sic)."

Més enllà de desmetnir enganys i manipulacions ja del tot contrastats, com l'exemple citat, aquests nous documents serviran per conèixer millor aquest episodi, el de la propaganda i la diplomàcia, important i fonamentals en qualsevol guerra.

1 comentari:

Xinusuke ha dit...

Com va dir el Winston Churchild al final de la segona guerra mundial sobre la posible implicació d'Anglaterra en l'alliberament d'Espanya: "Franco només es perillós pels espanyols"

- No cal afegir res més.

Fins aviat