dijous, 26 de febrer del 2009

Sobre "La Batalla de la Memòria"

Després que fos presentat a diverses ciutats catalanes, ahir a la nit el Canal 33 va emetre el documental La Batalla de la Memòria. Van haver de passar molts anys de política de la memòria oficial del franquisme sobre la Batalla -que desgraciadament arriva fins avui, a Tortosa al mig del riu-, i d'alguns anys de memòria de l'oblit per a que, des da fa uns pocs anys, s'hagi anat recuperant el record d'aquest episodi transcendental per a la història de Catalunya i per a les Terres de l'Ebre. I sens dubte aquesta producció de Mario Pons ha estat un pas endavant decisiu. La necessitat d'aquesta recuperació és basa en alguns dels factors que exposa molt bé el documental: des de l'existència encara de restes d'esquelets humans per l'escenari de la batalla a la temor que encara queda a molts pobles afectats a parlar sobre el que va passar. Com també s'apunta, les ferides es podran guarir quan deixen de ser un tabú silenciat: una societat madura democràticament és la que és capaç de parlar, explicar i debatre sobre el seu passat, per molt doloròs que sigue. Podem tenir visions diferents, però hem de ser capaços tots plegats de compendre que va passar.

2 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

el vaig veure ahir. Molt emotiu. Una vergonya que encara quedin restes de combatents al camp de batalla. UNa mica de dignitat, si us plau

Lluket ha dit...

Espero vore'l aviat... Haurem d'utilitzar el TV3 a la carta. Tot i això, de moment les crítiques que m'han arribat no són massa bones.