dilluns, 23 de febrer del 2009

Alcanar - Barcelona, a la romana

Les deficiències de les infraestrucutres públiques de transport entre Alcanar en concret i les Terres de l'Ebre en general amb Barcelona no mereixen comentaris i són ben conegudes per tots aquells que les patim. Ens som molts, que per sort o per desgràcia, ens hem de desplaçar 200 km. A això si suma ara les obres a l'AP 7 entre Salou i el Vendrell que, amb l'ajuda de l'A7 entre Montroig i Tarragona -l'únic apunt bo- ens porten massa sovint a allargar el viatge per la nacional. Així, a menys velocitat, dura una mica més, i entre el paissatge del Camp de Tarragona i el Penedès, en destaquen les resten monumentals que els romans van deixar al voltant de la gran Tàrraco, precisament per l'antic traçat de la Via Augusta, la via que comunicava Roma amb les Columnes d'Hèrcules, que era com els romans anomenaven a l'estret de Gibraltar.
En sobresurt l'Arc de Triomf de Berà, a prop de Roda, que ara es contempla enmig d'una -de les moltes- rotondes que hi ha per la zona. Segons explica la Viquipèdia, va ser construït en època de l'emperador August sobre l'any 13 ac -a la carretera el senyal diu del segle I dc- i marcava els límits territorials que depenien de Tàrraco. També per la 340, i de nou per l'antiga Via Augusta, més a prop de Tàrraco, hi apareix la Torre dels Escipions, del segle I dc -segons la carretera-. Fins i tot té una petita entrada per fer un petit descans i veure-la amb calma. 
El viatge passa igualment llarg, però amb aquests petits detalls, diferent. Una vegada a l'autopista, les paradaes ja són per pagar el peatge. Esperem que no durin 2000 anys, com les coses dels romans.

1 comentari:

Lluket ha dit...

El problema és que si has de fer molt sovint lo viatge -com és lo cas- acabes coneixent-lo de memòria.